Analiza żywności to precyzyjne badanie ilościowe i jakościowe nad jakością spożywanego przez ludzi pokarmu. Dzięki właściwie przeprowadzonej analizie możliwe jest dokładne poznanie składu chemicznego produktów żywnościowych i tym samym określenie pochodzenia, a także co ważniejsze ustalenie obecności lub jej braku, niepożądanych związków chemicznych o właściwościach toksycznych, które mogą przedostać się do żywności w procesie produkcji. Są to niezwykle istotne kwestie, mające bezpośredni wpływ na zdrowie ludzi.
Jakość spożywanego pokarmu ma olbrzymi wpływ na nasze zdrowie. Pomiędzy żywnością, żywieniem oraz zdrowiem człowieka zachodzą ścisłe zależności. Od tego, w jaki sposób się odżywiamy i jaki rodzaj pokarmu dostarczamy organizmowi, zależy nasze zdrowie. Jest to niezaprzeczalny fakt, z którym nie warto polemizować.
Prawidłowo wykonana analiza żywności jest bardzo istotna dla człowieka. Przede wszystkim odpowiada za bezpieczeństwo żywności, czyli ogół obowiązujących zasad dotyczących jej właściwego wytwarzania, których celem jest gwarancja zdrowia konsumentów. Aby żywność była uznana za bezpieczną i mogła zostać dopuszczona do sprzedaży, musi zostać poddana szczegółowej analizie w celu oceny jakości.
Zmiany metod, procesów i praktyk produkcyjnych mają wpływ na wzrost chorób przenoszonych przez żywność. Przyczynia się do tego niewłaściwy skład chemiczny surowców obecnych w produktach spożywczych dopuszczonych do obrotu, ich skażenie czy zanieczyszczenie. Ze względu na dużą świadomość społeczną wśród konsumentów, jakość oferowanych przez sprzedawców produktów spożywczych musi być jak najwyższa.
Aby mieć pewność, że żywność pozbawiona jest szkodliwych związków chemicznych i jej spożywanie nie przyczynia się do powstawania różnego rodzaju chorób mających negatywny wpływ na zdrowie konsumenta, należy poddawać ją wielostopniowej analizie. Laboratoria w tym celu mogą zastosować nowoczesne instrumenty analityczne oparte na najnowszych technologiach, takie jak spektrometry masowe SCIEX. Urządzenia te gwarantują powtarzalne, spójne i bardzo precyzyjne wyniki przeprowadzonych badań.