Analiza żywności to stale rozwijająca się dziedzina nauki wchodząca w skład multidyscyplinarnego kształcenia o żywności i żywieniu. Podstawowym jej celem jest badanie jakości spożywanej przez ludzi żywności na podstawie oceny związków chemicznych obecnych w poszczególnych produktach żywnościowych. W trakcie przeprowadzania badań inżynierowie i pracownicy laboratoriów analitycznych korzystają ze zdobyczy technologicznych takich nauk jak: matematyka, chemia, biologia czy fizyka.
Najważniejszym zadaniem analizy żywności jest przeprowadzanie badań jakościowych i ilościowych produktów spożywczych na wszystkich etapach ich produkcji, od fazy wytwarzania do konsumpcji. Poza produktami żywnościowymi badane są również artykuły mające bezpośredni kontakt z żywnością.
Innym z głównych zadań przeprowadzania analizy żywności jest badanie ilościowe i jakościowe głównych składników odżywczych, w tym białek, witamin i soli mineralnych, które dostarczane są do organizmu wraz ze spożywanym pokarmem, a także analiza i identyfikacja związków toksycznych, które mogą występować w produktach spożywczych.
Prawidłowo wykonana analiza żywności dostarcza wiarygodnych informacji na temat chemicznych, fizycznych oraz biologicznych właściwości pokarmu i dodatków do niego, a także zmianach wymienionych właściwości w czasie gromadzenia, składowania oraz modyfikacji zarówno pokarmu, jak i poszczególnych surowców.
Analizę żywności wykonuje się w specjalistycznych laboratoriach analitycznych przystosowanych do przeprowadzenia precyzyjnych badań ilościowych i jakościowych. Aby jakość wykonywanych badań była jak najwyższa, a wyniki jak najdokładniejsze, laboratoria należy wyposażyć w nowoczesne instrumenty i zaawansowane technologicznie urządzenia, takie jak spektrometry masowe SCIEX, które umożliwiają szybką identyfikację zagrożeń bezpieczeństwa żywności w sektorze spożywczym. Analiza żywności jest jednym z najważniejszych zastosowań spektrometrii mas zarówno w komercyjnych laboratoriach, jak i publicznych placówkach zajmujących się badaniem spożywanej żywności.