Strona główna » Jakie zagrożenie stwarzają pestycydy w wodzie pitnej?
Pestycydy są to wszelkiego rodzaju środki chemiczne, które służą do ochrony roślin lub zwierząt przed szkodnikami. Występują w wielu odmianach i mają bardzo różnorodny skład. W przypadku wody pitnej stanowią duży problem. Mogą powodować powikłania zdrowotne. A jakie zagrożenie stwarzają dla człowieka? I skąd się biorą w wodzie?
Pestycydy do wody przedostają się w różny sposób. Mogą się do niej dostać np. podczas rozpryskiwania z samolotu, przenoszą się przez wiatr, są wprowadzane bezpośrednio np. w procesie niszczenia larw. Czasami spływają też z zakładów przemysłowych lub wraz ze ściekami miejskimi. Dostają się do wód gruntowych, do wód podziemnych również do wód mineralnych, a stamtąd trafiają do naszych kranów.
Wypicie wody zakażonej pestycydami powoduje zatrucie z objawami toksycznymi. Może to doprowadzić nawet do śmierci. Mają one tendencje do kumulowania się w organizmie, co jest niebezpieczne. Odkładają się w tkance tłuszczowej. Mniejsze ilości w mózgu czy wątrobie. Tylko niewielka ich część jest wydalana z moczem. Ich obecność w organizmie nie jest zauważalna natychmiast. Kumulują się latami. Niekorzystnie wpływają na wątrobę, układ nerwowy, układ odpornościowy i niestety mają silne działanie kancerogenne. Sposobem na poradzenie sobie z pestycydami w wodzie jest system odwróconej osmozy. Membrana osmotyczna działa niezwykle dokładnie i w procesie filtracji usuwa najdrobniejsze jony. Taki proces zapewni wodę czystą i w pełni bezpieczną dla zdrowia. To jedna z najdoskonalszych znanych obecnie metod oczyszczania wody z zanieczyszczeń o niewielkim rozmiarze. Pestycydów pojawia się z roku na rok coraz więcej, warto się ich wystrzegać i unikać, zwłaszcza jeśli korzystamy z wody z własnego ujęcia.